Самолетоносачът Кузнецов се задейства в операцията в СирияЗа първи път в историята си руската палубна авиация бе задействана за участие в реални бойни действия. Това се случи днес, 15 ноември 2016 г., от палубата на самолетоносача „Кузнецов”.

Официалното съобщение на руският министър на отбраната Сергей Шойгу е доста пестеливо и само отбелязва факта, че за първи път в историята си руската палубна авиация влиза в реален бой в Сирия

По-късно руското МО разпространи кадри на които се вижда излитането на палубни изтребители Су-33. Машините на кадрите са в конфигурация за въздушен бой – с по две ракети Р-73 и Р-27, както и контейнери за РЕБ „Сорбция” в края на крилото.

Самолетоносачът Кузнецов се задейства в операцията в Сирия

На кадрите, които разпространяват руските телевизионни канали, обаче се забелязва и въоръжение за удари по земни цели. Така например Су-33 със свободно падаща бомба ФАБ-500-М54 окачена между мотогондолите и оръжейници подготвящи същия боеприпас.

Самолетоносачът Кузнецов се задейства в операцията в Сирия

Не се съобщават никакви други подробности за участието на руската палубна авиация.

Руският самолетоносач „Кузнецов” е в източната част на Средиземно море от 8 ноември. На борда си носи Су-33 и МиГ-29К, както и вертолети от различен тип. Вчера при тренировъчен полет бе загубен МиГ-29КР, а летецът му се катапултира успешно.

В днешните масирани удари по цели на терористичните групировки Исламска държава и ан-Нусра бяха използвани и крилати ракети „Калибр” изстреляни от борда на фрегатата "Адмирал Григорович" и ракети „Оникс” изстрелвани от брегови комплекс 3К55 „Бастион” базиран в Сирия.

Коментари

blog comments powered by Disqus