САЩ одобриха продажба на бойни самолети за $31,2 млрд. Държавният департамент на САЩ одобри продажбата на 112 бройни самолета F-15 и F/A-18 за Кувейт и Катар на обща стойност, заедно със съпътстващите стоки и услуги, на $31,2 млрд.

Първата одобрена сделка е за 40 броя F/A-18E/F Super Hornet за Кувейт. Реално страната заявява 28 самолета, а останалите 12 са опция, което може да бъде изпълнена на по-късен момент.

Кувейт заявява 32 едноместни изтребителя от варианта E, осем двуместни F (всички комплектовани с двигатели F414-GE-400), 41 радара Raytheon APG-79, 12 целеуказващи контейнера Lockheed Martin AN/AAQ-33 Sniper, 48 нашлемни системи JHMCS, 44 оръдия M61A2 и четири комплекта комформни горнивни резервоари (Кувейт ще е стартов клиент на това подобрение). Към сделката има и много друго допълнително оборудване, резервни части, услуги и обучение.

Общата стойност на тази сделка е обявена на $10,1 млрд, но реално Кувейт ще плати по-малко, защото на първо време ще получи 28 изтребителя. Не е ясно кога ще започне доставката на самолетите. Кувейт днес експлоатира 39 броя F/A-18C/D Hornet, като е поръчал 28 броя Eurofighter Typhoon Tranche 3.

Втората одобрена сделка е за 72 броя Boeing F-15QA (Qatar Advanced) Strike Eagles за Катар. Детайлите по тази сделка са значително по-малки, но ако бъде осъщвествена в пълния ѝ мащаб ще бъде на стойност от $21,1 млрд.

Ясно е, че катарския вариант QA ще се базира на F-15SA произвеждан в момента за Саудитска арабия. При него има две допълнителни точки за окачване на въоръжение, AESA радар Raytheon APG-63(V)3, по-големи дисплеи в пилотската кабина, електродистанционна система за управление и редица други подобрения.

Реално Катар едва ли ще купи 72 броя F-15QA, а по-скоро ще се спре на варианта, който бе споменаван по-рано – 48 твърди поръчки и 24 опции, като те са съмнителни, че ще бъдат изпълнение, защото страната вече поръча 24 броя Dassault Rafale.

Поръчките за Катар и Кувейт ще удължат живота на производствените линия на Boeing в Сейнт Луис, които сглобяват F-15 и Super Hornet/Growler до първите години на следващото десетилетие.

Сделките за Катар и Кувейт вървяха в пакет и с договор за 19 броя новопроизведени F-16V и модернизация на още толкова F-16C/D за Бахрейн. Белият дом, обаче спря реализирането на тази договорка, поради системното нарушаване на човешките права в Бахрейн, като сделката ще бъде предвижена ако се наблюдава напредък в тази област.

Коментари

blog comments powered by Disqus