Корея ще модернизира своите F-16 с Lockheed MartinКорея сключи договор за модернизация на своите изтребители F-16C/D с американската компания Lockheed Martin. Стойността на сделката е $1,2 млрд.

Модернизация на наличните 134 изтребителя F-16 ще стане по стандарта F-16V и идва 16 месеца, след като Държавният департамент на САЩ даде зелена светлина за финализирането на сделката.

Основата на модернизацията е поставянето на новия AESA радар Northrop Grumman APG-81 SABR на мястото на импулсно-доплеровия APG-68. Освен това самолетът получава нова система за самозащита, нов модулен борден компютър, нашлемна система за изобразяване и целеуказване, както и нов по-голям многофункционален дисплей в пилотската кабина.

Първоначално ще бъдат модернизирани един двуместен и един едноместен корейски F-16, които ще служат за прототипи на програмата. Не е ясен графика при който ще върви модернизацията.

Южна Корея, която разполага с около 180 броя F-16C/D от Block 32 и 52 изрази желанието си за дълбока модернизация на своите изтребители още през 2009 г. Три години по-късно договорът бе даден на BAE Systems, но се появи сериозно неразбирателство по отношение на крайната цена и сделката бе анулирана.

Коментари

blog comments powered by Disqus