Афганистан замества Ми-17 с UH-60Афганистанските въоръжени сили ще започнат да заменят сега използваните транспортни вертолети руско производство Ми-17 с американските Sikorsky UH-60 Black Hawk. Това съобщава IHS Jane’s, позовавайки се на американския сенатор Ричард Блументал.

Сенатор Блументал, който представлява щата Кънектикът, където се произвеждат вертолетите UH-60, съобщава на своя сайт, че Пентагона е взел решение да предаде на Афганистан 53 броя UH-60A, които ще бъдат взети от запасите на американската армия и в последствие ще бъдат модернизирани до неизвестен стандарт.

Няма яснота за сроковете, в които тази операция ще бъде реализирана.

Афганистанските въоръжени сили експлоатират близо 90 броя Ми-17 от различни варианти. Машините са доставени както нови, така и употребявани, като те са финансирани от САЩ и Обединените арабски емирства. Същите държави финансират и техните ремонти.

В САЩ от доста време върви политически дебат за това, че американски средстава се влагат за покупка и поддръжка на руски вертолети, вместо да се влагат в производство и експлоатация на машини произведени в страната. Този дебат се засили в последните две години с влошаване на отношенията между САЩ и Русия.

През повечето време Пентагона защитаваше купуването на руски Ми-17 с тяхната по-евтина и лесна експлоатация от афганистанските екипажи, както и наличието на голям брой обучени и опитни пилоти и инженери в Афганистан.

Коментари

blog comments powered by Disqus