Канада взима Super Hornet като временно решениеКанада ще вземе една ескадрила изтребители F/A-18 Super Hornet, които ще бъдат временно решение до провеждане на изтребителен конкурс за замяна на наличните CF-18 Hornet. Това бе обявено днес, 22 ноември 2016 г., от представители на канадското правителство.

Планът за замяна на сега наличните изтребители CF-18 се състои фактически от две стъпки. Правителството на Канада се ангажира да проведе нов открит конкурс за избор на нов боен самолет за страната. Това ще стане след провеждането на пълен преглед на отбранителната политика на страната, което се очаква да стане в началото на 2017 г.

Стартът на конкурса се предвижда да бъде преди края на мандата на сегашното правителство, който ще изтече в края на 2019 г. Цялата процедура по избор, договаряне и първи доставки ще отнемат пет години, а достигане на пълна бойна готовност с новия тип се очаква в края на следващото десетилетие.

За да може Канада да отговори на собствените си отбранителни нужди и ангажиментите си към НАТО е взето решение за взимане на 18 нови многоцелеви изтребителя F/A-18E/F, като незабавно се започват преговори с производителя Boeing и американското правителство.

Не се дават срокове, се смята че преговорите и времето до първа доставка ще бъде в рамките на три години.

Въпреки доставката на Super Hornet, ще бъдат необходими и мерки за удължаване живота на наличните CF-18 Hornet, които трябва да останат на служба още минимум 10 – 12 години.

В момента не е известно дали Канада ще продължи да оперира със Super Hornet и след доставката новия изтребител.

Канадското правителство подчертава, че ще продължи индустриалното си участие в програмата JSF, като Lockheed Martin ще има право да участва в новия конкурс, наравно с други потенциални доставчици.

Канада имаше намерение да закупи директно и без конкурс 65 броя F-35A, но до реална сделка така и не се стигна, след разкрития за сериозни нарушения при оценката на стойността на проекта. Новото канадско правителство, което дойде на власт преди година обеща да прекрати процеса по покупка на F-35 и да върви към открит конкурс.

Кралските канадски ВВС в момента експлоатират 77 броя CF-18 (версия на F/A-18A/B), произведени между 1982 и 1988 г. Канада ще стане третият експортен клиент на Super Hornet след Австралия и Кувейт.

Коментари

blog comments powered by Disqus