Швейцария избира нов изтребител до 2020 г.Швейцария трябва да избере своя нов изтребител до 2020 г. като в същото време ще инвестира в съществуващите си изтребители. Това съобщава швейцарският министър на отбраната Ги Пармульон, цитиран от местни медии.

Стратегията за намиране на нов боен самолет за страната включва отпускане на 10 млн. швейцарски франка ($9,8 млн.) в бюджета за 2017 г., с които да се финансират процесите по проучване на потенциалните опции и избор.

Най-вероятно ще се проучват само три варианта – Gripen, Eurofighter и Rafale, но е възможно проучването и оценка за съвместимост с швейцарските изисквания да се прави и за два, дори и само за един от посочените опции.

При всички случаи процесът на избор трябва да приключи до 2020 г. Плащанията по сделката трябва да стартират две години по-късно, а новият самолет да пристигне и да бъде усвоен между 2025 и 2030 г.

В същото време, флотът от изтребители F/A-18C/D ще достигне техническия си ресурс от 5000 часа около 2025 г. Предлага се удължаването му до 6000 часа, чрез ремонти и усилване на конструкцията, както и модернизация. За това трябва да бъдат отделени 490 млн. швейцарски франка ($485 млн.).

Освен това се планират и мерки по удължаване на живота на поне част от леките изтребители F-5E/F Tiger.

Швейцарските ВВС днес разчитат на 25 броя F-5 и още 30 броя F/A-18. През ноември 2011 г. Gripen NG бе обявен за победител в конкурса за доставка на нов боен самолет, но през май 2014 г. швейцарците отхвърлиха сделката на референдум. Шведският изтребител все още се разглежда като фаворит.

Коментари

blog comments powered by Disqus