МиГ-29КР не е паднал по технически, а по организационни причиниПалубният изтребител МиГ-29КР се е разбил не по технически причини, а поради проблеми с организацията на палубните операции на борда на руския самолетоносач „Кузнецов”. Това съобщават редица руски медии, позовавайки се на собствени източници.

Изтребителят МиГ-29КР се разби в Средиземно море на 13 ноември 2016 г. Пилотът му се катапултира успешно, бе изваден от водата невредим и превозен с вертолет Ка-27ПС до „Кузнецов”.

Руското Министерство на отбраната не съобщи причината за инцидента, но в последните се появи неофициална информация, че всъщност проблема около падналия МиГ-29 е бил най-вече организационен.

Според публикация в блога на руския неправителствен Център за изследване на стратегиите и технологиите, инцидентът е станал сутринта на 13 ноември, когато са се провеждали учебни полети с тройка МиГ-29КР/КУБР. Първият изтребител се е приземил успешно, но вторият е скъсал едно от четирите спирачни въжета и е повредил друго. 

Приземяването на третата машина е станало невъзможно и тя е оставена да баражира, докато екипажа на „Кузнецов” се е опитвал да смени извадените от строя спирачни въжета. Това не е успяло да стане в рамките на времето, с което е разполагал третия МиГ-29. Поради изчерпване на горивото, пилотът му се е принудил да се катапултира. В последствие информацията бе тиражирана от редица руски медии, позовавайки се на собствени източници.

Руският информационен сайт lenta.ru дава и друго измерение на случилото се. Източник на сайта заявява, че изтребителят е трябвало да бъде насочен за кацане на наземно летище – или на остров Крит или в руската авиобаза Хмеймим в Сирия. Такава заповед, обаче не е била дадена, като до последно е имало надежди, че спирачните въжета са щели да бъдат заменени навреме.

Инцидентът стана по време на поход на „Кузнецов” в Средиземно море и неговото първо бойно използване.

Коментари

blog comments powered by Disqus