Полша все още не е наясно как ще купува нови вертолетиПолските планове за придобиване на голям брой военни вертолети за въоръжените ѝ сили все още остават неясни, като има надежди, че в края на тази или началото на следващата година ще все вземат конкретни решения. Това съобщава Flightglobal, позовавайки се на полски медии.

През октомври 2016 г. полското правителство прекрати преговорите за доставка на 50 броя Airbus Helicopters H225M Caracal, които трябваше да се използват от трите вида въоръжени сили на страната. През април 2015 г. европейският вертолет бе избран за победител в проекта на обща стойност над €3 млрд., но в последствие Airbus Helicopters не успя да договори индустриалното сътрудничество с полското правителство.

Въпреки това, въпросът за доставка на нови вертолети за полските въоръжени сили продължава да стои, като най-остро стои въпроса за вертолетите предназначени за морско търсене и спасяване и машините предназначени за силите за специални операции.

През октомври, малко след прекратяване на преговорите с Airbus Helicopters, полският военен министър Антони Мациеревич, каза че Полша ще купи сглобяваните в страната Sikorsky S-70i Black Hawk за своите специални сили. По-късно полското правителство официално отрече това, като полското МО изрично излезе с информация, че в момента не вървят никакви преговори за доставка на Black Hawk.

Според полското МО в момента се организира спешна процедура за избор на на нов вертолет за силите за специални операции и нова спасителна машина, като се провежда проучване на пазара. В края на тази или началото на следващата година ще стартират директните преговори с потенциалните доставчици, като те трябва да приключат в рамките на 2017 г. Оптимистичните прогнози сочат първи доставки на нови вертолети през 2018 г.

Вероятно Полша ще преговаря с Airbus Helicopters, Leonardo и Sikorsky, трите компании, които се надпреварваха и в оригиналния конкурс, но Bell Helicopter също са изявили интерес.

Смята се, че S-70i все пак ще е предпочитан за специалните операции, докато при спасителният вертолет за ВМС се очаква сериозен сблъсък между H225M и AW101.

Не е ясно кога и как ще се реши въпросът с доставката на вертолети за борба с подводниците, вертолети за бойно търсене и спасяване и чисто транспортни машини. В момента в тези роли се използват Ми-14 и Ми-17.

Коментари

blog comments powered by Disqus