Норвегия купува P-8 PoseidonНорвегия ще купи пет морски патрулни самолета Boeing P-8 Poseidon, които да заменят сега използваните платформи. Това обяви Министерство на отбраната на страната, цитирано от Flightglobal.

За придобиването на петте самолета се планират $1,5 млрд. Те ще заменят сега използваните шест броя P-3C/N Orion и три Dassault Falcon 20. В стойността на проекта влизат самите самолети, сензорите, допълнително оборудване, въоръжение, обучение и други съпътстващи стоки и услуги.

Петте самолета ще бъдат доставени между 2021 и 2022 г.

Само преди седмица Великобритания и Норвегия сключиха споразумение за сътрудничество в областта на морските патрулни самолети. Великобритания вече е клиент на P-8.

През юни 2016 г., норвежкото правителство обяви, че между 2017 и 2020 г. ще вложи допълнителни $870 млн. за отбрана, като един от приоритетите за този период бе замяната на морските патрулни самолети P-3 Orion и използването за РЕБ и разузнаване Falcon 20.

P-8 Poseidon е създаден на базата на Boeing 737-800 и е предназначен за борба с противникови надводни и подводни цели, както и морско патрулиране и радио-електронно разузнаване. Типът вече е на въоръжение в САЩ, Индия и Австралия, като Великобритания чака първите си доставки.

Коментари

blog comments powered by Disqus