Saab отлага първия полет на Gripen ESaab отлага първия полет на Gripen E за второто тримесечие на 2017 г. Това е заявил шефът на отдел „Аеронавтика” Ларс Йедреског, цитиран от Flightglobal.

Йедреског заявява, че компанията му е решила да измести първия полет на прототипа на Gripen E за второто тримесечие на 2017 г. за да доведе до съвършенство софтуера на изтребителя. Според него това решение е било взето без натиск от клиентите и има за цел да доведе до по-лесни и бързи изпитания.

Основната цел на Saab е да изгради софтуера на Gripen E по такъв начин, че да раздели софтуера отговарящ за полета от този, който се използва за тактически цели. Така интеграцията на ново въоръжение, например, ще става много по-бързо и лесно. Това ще е така, защото ще се избягват дългите изпитания, които целят потвърждаване на безопасността на новия софтуер от гледна точка на летателните фукции.

Софтуера за Gripen E вече е преминал през над 500 часа тестове на наземен стенд и е летял на демонтратора Gripen Demo (39-7). До момента изпитанията са повече от обещаващи.

През октомври са били направени първите пускове на двигателя GE Aviation F414 монтиран на първия Gripen E. За сега няма забележки по него, като се очаква скоро да започнат и тестови рулирания.

Въпреки забавянето от почти шест месеца, Saab смятат, че ще предадат първите серийни изтребители през 2019 г., както е по договор.

Оригиналният план включваше първият Gripen E да полети до края на тази година. Общо в изпитанията ще се задействат три прототипа.

Междувременно на 22 ноември в Бразилия бе открит център за разработка, който е съвместна инвестиция между Saab и Embraer. Центърът ще помага на Бразилия да интегрира ново въоръжение на Gripen, както и ще свърши основната работа по проектирането на двуместния модел F.

Saab показаха първия прототип на Gripen E на церемония на 18 май 2016 г. Това е развитие на сегашното поколение C/D, което има малко по-големи размери, нов двигател, нова авионика, нов радар и редица други подобрения. Швеция е поръчала 60 броя, а Бразилия 36.

Коментари

blog comments powered by Disqus