Азербайджан се интересува сериозно от JF-17Азербайджан се интересува сериозно от лекия пакистано-китайски изтребител JF-17 Thunder. Това съобщава в профила си в Twitter авиационният журналист Алън Уорнес, който следи от близо развитието на пакистанската авиация.

Според Уорнес азербайджанските ВВС се интересуват и от покупката на лекия витлов учебно-тренировъчен самолет Super Mushshak, който се строи в Пакистан.

В началото на ноември Азербайджан и Пакистан подписаха договор за военно-техническо сътрудничество. Вероятно тогава е и се еобсъждало евентуалното придобиване на JF-17.

Не за първи път Азербайджан се спряга за клиент на JF-17. Още в края на 2011 г. се появи информация, че страната проявява сериозен интерес към лекия многоцелев изтребител, но до този момент нама сключен договор.

JF-17 Thunder (известен в Китай, като FC-1) е лек еднодвигателен изтребител разработен в Китай по пакистанска поръчка и до голяма степен в момента произвеждан в Пакистан. Машината се задвижва от един двигател РД-93, има максимална излетна маса от 12,5 тона и може да носи боен товар от 3,6 тона.

Пакистан в момента е единствен оператор, като на въоръжение са близо 100 броя. Миянмар също е поръчал 16 броя, а доста други страни, основно в Азия и Африка, се спрягат като потенциални клиенти.

Коментари

blog comments powered by Disqus