Полша купува още крилати ракети за своите F-16Държавният департамент на САЩ е одобрил продажбата на 70 крилати ракети JASSM-ER на Полша. Стойността на сделката ще достигне $200 млн.

Сделката ще покрива 70 броя крилати ракети AGM-158B JASSM-ER, съпътстващи стоки и услуги и стойността на интеграционната програма, включително и летателни изпитания с полските изтребители F-16. Също така ще се покрива обучението и доставка на симулатор за използване на крилатата ракета.

Разрешението на Държавния департамент покрива 70 крилати ракети, но според полски медии реално страната иска на първо време да се сдобие с 40 бройки.

През 2014 г. Полша поръча 40 броя от базовата версия на ракетата AGM-158A, както и модернизация на своите изтребители F-16C/D, която да позволи използването на ракетата. Базовата версия на JASSM има далекобойност от 370 km, докато новата JASSM-ER може да поразява цели на далечина от 900 km.

JASSM има комбинирано GPS и инерциално насочване, което в крайния етап на полет се подпомага от оптична система за откриване и опознаване на целите. Ракетата има бойна глава с маса 450 kg и може да поразява високо защитени цели с голяма точност.

Полша стана четвъртия оператор на AGM-158A след САЩ, Австралия и Финландия. Полша обаче ще бъде първия експортен клиент на версията с по-голяма далечина на полет JASSM-ER.

Коментари

blog comments powered by Disqus