Кувейт взима 28 Super Hornet и връща старите си F/A-18Кувейт ще купи точно 28 броя F/A-18E/F Super Hornet, а Boeing ще изкупи обратно използваните в момента от страната стари F/A-18C/D Hornet. Това съобщава кувейтската държавна информационна агенция KUNA.

Командващият ВВС на Кувейт генерал-майор Лафи Ал-Азми е заявил, че сделката за покупката на 28 броя Super Hornet, заедно със съпътстващото оборудване и услуги, няма да надхвърли $5 млрд. Не е ясно дали от тази сума ще се отчисли остатъчната стойност на кувейтските F/A-18C/D.

Генерал Ал-Азми е заявил, че повече детайли за сделката ще бъдат дадени след нейното подписване, а увеличаването на въздушната мощ на Кувейт се дължи на напрегнатата обстановка в Близкия изток.

Преди две седмици Държавния департамент на САЩ даде разрешение за експорт на 40 броя F/A-18E/F за Кувейт, като очакваната стойност на сделката бе $10,1 млрд. Реално обаче близкоизточната страна иска да купи 28 от тези самолети, а останалите са под формата на опции.

В края на миналата година Кувейт се договори и за 28 броя многоцелеви изтребители Eurofighter Typhoon Tranche 3. Стойността на тази сделка бе €8 млрд.

Между октомври 1991 г. и август 1993 г. Кувейт получава 32 броя F/A-18C и още осем двуместни F/A-18D. Смята се, че в момента страната експлоатира общо 34 изтребителя от този тип.

Коментари

blog comments powered by Disqus