Су-33 аварира при кацане на палубата на „Кузнецов”Руски палубен изтребител се разби днес, 5 декември 2016 г., при кацане на палубата на самолетоносача „Кузнецов”. Пилотът се е катапултирал успешно. Това съобщават от руското МО, цитирани от ТАСС.

Изтребителят Су-33 е изпълнявал задача над Сирия, след което се е отправил за кацане на „Кузнецов”. То е преминало до момента, в който се е скъсало спирачното въже, за което се е била захванала куката на самолета. В резултат на това изтребителя не е спрял на палубата, а е паднал от борда в Средиземно море.

Пилотът се е катапултирал успешно и е бил изваден от морето без съществени наранявания. Според руското МО полетите от „Кузнецов” продължават по план.

Тежкият авионосен крайсер „Адмирал Кузнецов” се намира в източната част на Средиземно море, като авиокрилото му участва в удари по цели в Сирия. Това е вторият авиационен инцидент в рамките на бойната командировка на самолетоносача. На 14 ноември в морето се разби МиГ-29КР. По-късно стана ясно, че това е заради скъсано спирачно въже, което е наложило изтребителя да баражира в очакване на ремонт на въжето, но преди това е свършило горивото на самолета. Изтребителят е можело да се насочи към наземно летище в Сирия или Кипър, но решението се е забавило.

През септември 2005 г. друг Су-33 се разбива в Северния Атлантик по абсолютно аналогични причини – скъсано спирачно въже,

 

Коментари

blog comments powered by Disqus