Турция купува пакистански учебни самолетиТурция сключи договор с Пакистан за доставка на леки витлови учебен самолет Super Mushshak. Сделката е сключена по време на военното изложение IDEAS в Карачи.

Турция е договорила 52 броя Super Mushshak и се смята, че стойността на сделката надхвърля $50 млн. Пакистанският министър на военната индустрия Рана Тангвер Хюсеин е заяви, че това е най-голямата експортна военна сделка, която страната му е сключвала с Турция.

Турция започна да търси заместник на своите витлови самолети за първоначално обучение SF-260 през октомври 2013 г. През юли тази година Пакистан заяви, че държавната самолетостроителна компания PAC е спечелила конкурса и се чака финален договор.

Договорът, в чието изпълнение ще участва и турската компания TAI, се очаква да се изпълни на три транша между 2017 и 2019 г.

Super Mushshak е лицензно развитие на шведския учебен самолет Saab MFI-17 Supporter. Пакистан е най-големия оператор на типа с над 50 броя на въоръжение в пакистанските ВВС. Освен това типа се експлоатира и в Иран, Ирак, Саудитска арабия и Оман. Нигерия също е подписала, но все още няма доставки.

Това е поредния сигнал за задълбочаване на отношенията между двете големи мюсюлмански държави. Миналата година Турция съобщи, че ще дари на Пакистан 34 реактивни учебно-тренировъчни самолети Cessna T-37. Освен това пакистанските F-16 се модернизират в Турция от TAI.

Коментари

blog comments powered by Disqus