Полша търси спешно 14 вертолета за въоръжените силиПолша стартира процедура за бърз избор и доставка на 14 военни вертолета. Това съобщиха от МО на страната.

Според полското МО въпросните 14 вертолета минават в графа „спешни оперативни необходимости”, поради което няма да се провежда тръжна процедура, а ще се мине на директни преговори с потенциалните доставчици.

Полското военно ведомство търси два типа вертолети – един за специалните сили на страната и един за морско търсене и спасяване. Не се уточнява по колко броя от тип ще се търсят, но се смята че специалните сили имат нужда от осем вертолета, а за търсене и спасяване на море – шест.

Покани за участие в процедурите са изпратени до Airbus Helicopters и местните филиали на Sikorsky и Leonardo (съответно PZL Świdnik и PZL Mielec). Смята се, че в процедурата ще се включи и Bell Helicopter.

Преди няколко месеца Полша прекрати преговорите с Airbus Helicopters за доставка на 50 вертолета H225M Caracal. Машината трябваше да се използва от трите вида въоръжени сили в Полша за разнообразни роли.

Коментари

blog comments powered by Disqus