Тръмп иска да се спре програмата за нов Air Force OneИзбраният за нов президент на САЩ Доналд Тръмп заяви в своя акаунт в Twitter, че програмата за създаване на нов президентски самолет трябва да бъде прекратена заради огромните ѝ разходи.

„Boeing строят чисто нов 747 за Air Force One, който да се използва от бъдещите президенти, но цената е извън контрол и е над $4 млрд. Поръчката трябва да се отмени!”, пише Тръмп, който ще поеме поста президент на САЩ след около шест седмици.

ВВС на САЩ планират да купят два чисто нови Boeing 747-8I и те да бъдат преработени в нови президентски самолети, за замяна на сега използваните два VC-25A (Boeing 747-200), които са на въоръжение от 1991 г. Основните елементи на преработката ще включват нова комуникационна система, възможности за опериране в условията на ядрена война и система за самозащита.

В момента Boeing са получили $170 млн. за предварителна работа по проекта. Крайната му цена за сега е неизвестна. Според изчисления на ВВС на САЩ от февруари 2015 г. между финансовата 2015 и финансовата 2021 г. в проекта ще бъдат вложени 3,3 млрд. Смята се, че новият президентски самолет ще бъде готов за експлоатация след 2022 г.

Фактически, все още няма договор между ВВС на САЩ и Boeing за строителството на самолетите и би било лесно за следващата президентска администрация да спре финансирането на проекта.

Евентуалните действия на Доналд Тръмп ще бъдат не много по-различни от тези на предшественика му Барак Обама. През 2009 г. настоящият американски президент прекрати програмата за покупка на нов президентски вертолет VH-71. Тя се очакваше да струва около $6,1 млрд.

Коментари

blog comments powered by Disqus