Израел се интересува от още F-15IИзраел преценя възможността да закупи още многоцелеви изтребители Boeing F-15I за да задоволи бъдещите си отбранителни потребности. Това съобщава Flightglobal.

По време на брифинг преди получаването на първия израелски F-35I представители на израелските ВВС са заявили, че страната им се замисля сериозно за поръчка на още многоцелеви изтребители F-15I.

Според източници на Flightglobal Израел оценя високо възможностите на F-35, но се нуждае и от допълващ боен самолет, който да има по-голям боен товар. В момента страната е направила поръчка за 50 броя F-35I и има необходимости за още поне 25 броя.

Още през септември тази година, когато бе обявено, че между 2018 и 2028 г. САЩ ще отпусне на Израел военна помощ в размер на $38 млрд., стана ясно, че в пакета е включена и евентуалната покупка на изтребители F-15.

Boeing ще може да поддържа производствената линия за F-15 Strike Eagle до първите години на следващото десетилетие, след като получи поръчка за 48 броя с 24 опции от Катар, а в момента сглобява изтребители за Саудитска арабия.

Израел експлоатира версия на F-15E, в която има значително израелско оборудване и е известна под името F-15I. Израелските ВВС разполагат с 25 такива самолета.

Коментари

blog comments powered by Disqus