Индия не желае палубните TejasИндийските ВМС не желаят да експлоатират лекия еднодвигателе изтребител Tejas, тъй като той не може да отговори на зададените характеристики. Това съобщават Press Trust of India.

„Имаме един самолетоносач Vikramaditya и скоро ще получим още един – Vikrant. Авиационното им крило се състои от МиГ-29К. Надявахме се от тези два самолетоносача да оперираме и с Tejas, но той не отговаря на зададените характеристики”, това заявява адмирал Сунил Ланба, началник-щаб на ВМС на Индия.

Според адмирал Ланба основен проблем на Tejas е, че е твърде утежнен, но изтребителят имал и други недостатъци.

„Искаме да имаме алтернативен изтребител за двата ни самолетоносача и това не може да е Tejas. По света няма много опции и ще трябва да вземем решение в следващите 5 – 6 години”, заявява началник-щаба на индийските ВМС.

Адмиралът е подчертал, че въпреки това ВМС на Индия ще продължи да участва в изпитателната програма на типа.

Програмата за създаване на лек боен самолет за индийските въоръжени сили се точи от 1983 г., като Tejas изпълнява първия си полет през 2001 г. Формално типът е на въоръжение в индийските ВВС, но реално има само два серийни изтребителя в строева ескадрила, която трябва да се попълни чак през 2018 г.

Прототипът на палубния Tejas прави първи полет през април 2012 г. Общо има два палубни прототипа, които са създадени да оперират от самолетоносачи с трамплини, а не с катапулти. Точно каквито са двата индийски авионосни кораба.

Коментари

blog comments powered by Disqus