САЩ стартира програмата T-XПентагонът стартира конкурса T-X за доставка на нови учебно-тренировъчни самолети за напреднало обучение, които да заменят сега използваните T-38. Запитването за предоставяне на оферта е било публикувано на 30 декември.

Програмата T-X се очертава да струва $16,3 млрд. и включва придобиването на 350 самолета, включително и пет прототипа. Производството ще бъде разделено на 11 лота, първите два на малосерийно производство.

Очаква се договорът с победителя да бъде сключен в рамките на 2017 г., а достигането на първоначално ниво на оперативна готовност трябва да стане във втората половина на 2024 г.

Финалните изисквания към новия учебен самолет не се различават значително от изискванията, които предварително бяха публикувани през лятото. На участниците все така ще бъдат давани бонуси за предоставяне на по-високи летателни характеристики от минималните изисквания. Няма изисквания за достигане на свръхзвукови скорости.

Очакват се поне четирима участника. Boeing в партньорство с шведската компания Saab, предлага изцяло нов самолет (BTX-1), който изпълни първи полет на 20 декември 2016 г. Northrop Grumman също предлага новосъздаден учебен самолет (Model 400).

Lockheed Martin предлага вариант на свръхзвуковия T-50, който е създаден от корейската компания KAI в партньорство с американския самолетостроител. Raytheon смята да предложи T-100, който е версия на италианския учебно-тренировъчен самолет M346 Master.

Компанията Textron още не е решила дали ще вземе участие в търга, като разглежда възможност за вариант на двудвигателния Scorpion. В същото време американската компания Sierra Nevada обяви наскоро, че смята да участва в партньорство с турската TAI.

Коментари

blog comments powered by Disqus