ВВС на САЩ търсят нов наблюдателен самолетВВС на САЩ стартираха конкурс за избор на доставчик на нов самолет за наблюдение на земната повърхност, който да замени сега използваните Northrop Grumman E-8C JSTARS. Проектът ще бъде на стойност $6,9 млрд.

В рамките на програмата ще бъдат придобити до 17 самолета снабдени с мощен радар за обзор на земната повърхност. Освен това ще бъдат купени и съпътстващите системи за командване и контрол, комуникация и боен мениджмънт.

Победителят трябва да бъде избран през 2018 г., достигането на първоначално ниво на бойна готовност ще стане през 2024 г., а производството трябва да приключи до 2026 г.

Очаква се в надпреварата да се включат три компании. Boeing ще предложи платформа на базата на модела 737-700, Northrop Grumman ще участва с Gulfstream G550, а Lockheed Martin ще предложи Bombardier Global 6000. Радарите ще бъдат изработени от Northrop или Raytheon.

E-8 е разработен през 80-те години на миналия век и е на база пътническия самолет Boeing 707. Платформата разчита на радара APY-7 за да открива цели на земната повърхност. Самолетът влиза на въоръжение през 1991 г.

Коментари

blog comments powered by Disqus