Пет нови Т-50 през 2017 г.Руските ВКС ще получат пет нови бройки от новия изтребител Сухой Т-50 (ПАК ФА), а като цяло въоръжените сили ще получат над 100 нови летателни апарата. Това съобщава „Интерфакс” позовавайки се на източник във военно-промишления комплекс на Русия.

„През 2017 г. авиационните части ще получат над 100 единици летателна техника, включително и пет изтребителя Т-50”, заявява източника на „Интерфакс”.

Според източника на агенцията петте самолета Т-50 са в рамките на действащия договор за разработка и изпитания на изтребителя и преминаването му през държавни изпитания.

Тази информация влиза в конфликт с досега известното за изпитанията на Т-50, според което в рамките на изпитанията трябва да се построят девет или десет летящи прототипа. До момента са доставени седем прототипа, плюс поне два нелетящи за наземни изпитания. Възможно е изпитателната програма да се разшири, но е възможно и информацията да не отговаря на действителността.

Очаква се в близко бъдеще да бъде подписан и договор за построяване на поне 12 предсерийни образци, които ще се използват за опитната експлоатация на типа в руските ВКС.

По-рано командващият руските ВКС генерал-полковник Виктор Бондарев заяви, че за 2017 г. се очакват поне 20 броя Су-30СМ, модернизирани стратегически бомбардировачи Ту-95 и Ту-160, щурмови вертолети Ми-28 и Ка-52 и други типове, но не дава информация за Т-50.

Първият прототип на Т-50 полита през януари 2010 г. и според тогавашните планове серийното производство трябваше да започне през 2015 г., но програмата инкасира сериозно забавяне.

Коментари

blog comments powered by Disqus