alt46 години след първия му полет и 37 години след постъпване на въоръжение в Австралия последния тактически бомбардировач F-111 Aardvark (известен в Австралия като “The Pig”) бе пенсиониран на 3 декември 2010 г.. След 1998 г. Кралските австралийски ВВС бяха единствения оператор на типа.

Церемонията по извеждането от въоръжение на F-111 се състоя в авиобаза Амбърли и включваше наземен парад и летателни демонстрации на четири F-111G. Последно бомбардировачите бяха на въоръжение в 6-а ескадрила на Кралските австралийски ВВС. Машините ще бъдат заместени от F/A-18F Super Hornet, като основен ударен самолет на Австралия. Повечето самолети ще бъдат нарязани, а други ще бъдат дарени на авиационни музеи. F-111 е противоречив самолет със сложна съдба. Той ще остане в историята като първия самолет с променлива геометрия на крилото, първия боен самолет задвижван от двуконтурен реактивен двигател и първия специализиран боен самолет способен да нанася високоточни бомбови удари. В следващия брой на АЕРО започва монография в няколко части посветена на F-111.

alt

Австралийски F-111 изпълнява за последно коронния си трик "dump’n’burn", при който се изхвърля керосин, който веднага се разпалва (сн. Кралски австралийски ВВС)

Коментари

blog comments powered by Disqus