Полша обмисля покупка на употребявани F-16Полша обмисля евентуалната покупка на 96 употребявани изтребители F-16 с цел усилване на военновъздушните сили на страната. Това заявява полският заместник-министър на отбраната Бартож Ковнатцки, цитиран от вестник "Dziennik Gazeta Prawna".

Според Ковнатцки в момента полското МО сериозно разглежда варианта да се придобият 96 употребявани изтребителя F-16A/B, които след това да се модернизират в полските авиоремонтни заводи. Самолетите ще бъдат взети от САЩ и се предполага, че модернизацията ще бъде еквивалентна на стандарта MLU.

Според предварителните оценки на полското МО един употребяван F-16 ще излиза по около 100 млн. злоти ($24,3 млн.), но в сумата не влиза допълнителното оборудване, въоръжение и обучение. От полското МО съзнават, че покупката на употребявани изтребители е по-краткосрочно решение от взимането на чисто нови бойни самолети.

Ковнатцки заявява още, че на този етап покупката на изтребители F-35 е нералистична по финансови причини. Още повече, че страната му вече не можела да участва в индустриално в проекта.

Според плана за развитие на полските въоръжени сили до 2022 г., страната трябва да започне да купува F-35 и в крайна сметка да придобие 64 от тези бойни самолети до 2030 г.

Полша в момента разполага с 48 новопроизведени F-16C/D Block 52 придобити между 2006 и 2011 г. Те оборудват три ескадрили. Други две ескадрили са въоръжени с изтребителите МиГ-29 и една с изтребителите-бомбардировачи Су-22. Полша желае да замени съветските бойни самолети през следващото десетилетие.

96-те употребявани F-16 ще са достатъчно да оборудват пет или шест ескадрили, което значи че Полша се готви да създаде две или три нови ескадрили с многоцелеви бойни самолети.

Коментари

blog comments powered by Disqus