Италия поръча нови учебни самолети и нов боен вертолетИталианското правителство сключи договор с Leonardo (до скоро Finmeccanica) за доставка на учебно-тренировъчни самолети Aermacchi M-345 и стартирането на разработка за нов боен самолет за италианската армия. Договорите са на стойност от над €500 млн.

Договорът за M-345 е за пет самолета, като италианските ВВС имат заявка за общо 45 бройки от този тип. Машината, която ще има означение T-345 на италианска служба, ще започне да постъпва на въоръжение през 2019 г.

М-345 ще бъде използвани заедно с двудвигателните М-346 за да дават цялостна система за обучение на италианските пилоти. Самолетът ще замени сега използваните MB-339. Прототипът (на снимката) изпълни първи полет в последните дни на 2016 г.

Освен това Leonardo получава договор за създаване на нов вертолет за разузнаване и ескорт. Бойната машина в момента е известна с абревиатурата си NEES (от италианското nuovo elicottero da esplorazione e scorta) и ще замени бойният вертолет AW129, който трябва да бъде пенсиониран към 2025 г.

От Leonardo не дават друга информация за този проект, но заявяват, че новият вертолет ще се опре на опита от 25-годишната експлоатация на AW129 в италианската армия, както и на цялостния опит на компанията във вертолетостроенето.

Коментари

blog comments powered by Disqus