Унгария взима самолети Zlin за обучение и наблюдениеУнгарските ВВС взимат четири леки самолета произведени от чешката компания Zlin Aircraft, които ще се използват за обучение и наблюдение. Това съобщава IHS Jane’s.

Договорени са два двуместни учебни самолета Zlin Z-242L и два четириместни Zlin Z-143LSi снабдени с оптико-електронна система за наблюдение. Машините ще бъдат доставени в авиобаза Сзолнок през март.

Чешката компания Zlin Aircraft спечели търг, който унгарското МО обяви през миналата година. Цената на сделката е $1,8 млн., като в нея са включени четирите самолета, наземно оборудване, логистика и обучение за летателен и технически състав.

Двата Z-242 ще се използват за начално обучение на новите унгарски военни пилоти. До 2015 г. за задачата се ползваше Як-52, но след фатална катастрофа полетите с него бяха спрени. Двата Z-143Lsi ще дадат способности за продължително и евтино наблюдение от въздуха.

Zlin Z-242L се използва за първоначално обучението от военните авиации на много държави, включително Македония, Хърватска, Словения, Чехия, Полша, Мексико, Перу и други.

Коментари

blog comments powered by Disqus