Два B-2 бомбардираха цели в ЛибияДва стратегически бомбардировачи B-2 от състава на ВВС на САЩ бомбардираха цели на Исламска държава в Либия, което е първото бойно използване на типа от 2011 г. насам.

Бомбардировките на два лагера на Ислямска държава са били съгласувани с временното либийско правителство. Целите са се намирали на около 45 km югозападно от либийския град Сирт.

Двата бомбардировача са пуснали над 100 броя управляеми боеприпаси GBU-38 JDAM, като в ударите са се включили и безпилотни апарати MQ-9 Reaper, които са извършвали допълнителни удари с управляеми ракети AGM-114 Hellfire.

Всеки B-2 има капацитет от 80 броя JDAM с калибър 227 kg или общо над 18 тона бомби.

Двата самолета, индефицирани като Spirit of Pennsylvania и Spirit of Georgia, са излетели от авиобаза Уайтмън в Мисури и са пролетели общо 34 часа. По време на мисията са използвани 15 летящи танкера, които са извършили множество дозареждания с керосин за двата бомбардировача.

ВВС на САЩ разполагат с 20 броя B-2. За последно машината бе използвана в реална бойна мисия през март 2011 г. Това три бомбардировача унищожиха цели на либийските ВВС, като пуснаха общо 45 907-kg боеприпаси GBU-31 JDAM.

Коментари

blog comments powered by Disqus