ВВС на САЩ подкрепят придобиването на нискотехнологичен боен самолетКомандващият ВВС на САЩ генерал Дейвид Голдфейн смята, че идеята поверените му войски да получат до 300 по-нискотехнологични бойни самолети е отлична и е заявил, че вече се взимат мерки за проверката на това до колко концепцията е добра.

Според генерал Голдфейн вече се готвят разговори с американската аерокосмическа индустрия, които да уточнят до какви платформи може да предложи индустрията и в последствие се планира да се премине към експериментални полети с наличните самолети от този клас.

По време на разговорите и евентуалните тестове ще трябва да се види какви ще са бойните способности на една такава нискотехнологична платформа и какви ще са разходите за нейното придобиване и експлоатация.

Генерал Голдфейн заявява още, че един подобен нискотехнологичен боен самолет ще бъде по-достъпен не само за САЩ, но и за съюзниците им, които не могат да си позволят F-35.

Сенатор Джон Макейн, шеф на сенатската комисия по отбраната, е предложил официално ВВС на САЩ да се сдобият с до 300 по-нискотехнологични платформи, които да се използват за удари по земни цели срещу противник, който не притежава сериозни системи за ПВО. Първите 200 от тези машини трябва да са налични до 2022 г. Тези самолети трябва да се експлоатират заедно с наличните A-10.

През миналото лято ВВС на САЩ лансира идеята за два платформи, които да заменят сега използваните щурмови самолети A-10. ОА-Х, който трябваше да е турбовитлов лек ударен самолет и по-способна реактивна платформа A-X2.

Един от самолетите, които вероятно ще бъде разгледан е двуместния и двумоторен Textron Scorpion (на снимката), който лети от края на 2013 г.

Коментари

blog comments powered by Disqus