Индонезия купува пет A400MИндонезийското правителство е одобрило бюджет от $2 млрд. за покупката на пет военнотранспортни самолета Airbus A400M Atlas, които трябва да усилят транспортните способности на страната. Това съобщава IHS Jane's, позовавайки се на собствени източници.

Петте самолета ще бъдет в стандартна транспортна конфигурация и ще станат част от 31-ва и 32-ра ескадрила на индонезийските ВВС.

Индонезийският парламент е одобрил покупката при условието, че последните три А400М получат финалната си конфигурация в държавния авиоремонтен завод PT Dirgantara в Бандунг. Освен това индонезийски инженери ще изочават производствените процеси в линията за крайно сглобяване в Севиля, Испания.

Индонезия за първи път заговори за покупката на A400M в средата на 2016 г., но тогава не се даваха детайли по евентуалната сделка.

A400M се задвижва от четири турбовитлови двигателя и има полезен товар от 37 тона и може да го пренесе на 3300 km, като обема на товарното му отделение е 340 m3. Машината може да превозва до 116 напълно екипирани войници или парашутисти.

Машината е закупена от Германия, Великобритания, Франция, Испания, Турция, Белгия, Люксембург и Малайзия. Общо (без индонезийската заявка) са поръчани 174 самолета и на крайните клиенти са доставени около 40.

Коментари

blog comments powered by Disqus