Кения купува леки ударни самолетиКения има намерението да купи 12 леки ударни самолети Air Tractor AT-802L, две учебни машини AT-504, логистика и съпътстващи стоки и услуги. Това става ясно от съобщение на Американската агенция за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността (DSCA).

Потенциалната сделка е на стойност $418 млн. ще бъде изпълнявана от самолетостроителя Air Tractor и интегратора L3 Technologies. Договорът трябва да премина през одобрението на Конгреса на САЩ.

Както се казва и в съобщението на DSCA, основното предназначение на машините ще е да спомагат в борбата на кенийското правителство срещу ислямистката групировка ал-Шабаб, която оперира от съседна Сомалия.

В съобщението не се дават срокове за доставка, но се предполага, че те ще са възможно най-кратки, предвид тежките сражения, които кенийските въоръжени сили водят с ислямистите и ангажимента им в умиротворителната мисия на Африканския съюз в Сомалия.

AT-802 е многоцелев турбовитлов самолет, който е създаден за авиохимическа работа, но в последствие има създадени противопожарен вариант и разузнавателно-ударен. АТ-504 e двуместна учебно-тренировъчна версия, при която двучленният екипаж е разположен един до друг.

Въоръжените версии на AT-802 са с двуместен екипаж – пилот и оператор на оръжейните и наблюдателни системи. Машината има много голяма продължителност на полета, разнообразно управляемо и неуправляемо въоръжение и оптико-електронна прицелно-обзорна система.

Въоръжените версии на AT-802 се експлоатират от няколко държави, а единственият боен самолет на въоръжение в кенийските ВВС е F-5E/F.

Коментари

blog comments powered by Disqus