Индия ще търси нови палубни изтребителиИндийските ВМС пуснаха запитване за информация (Request for Information) за придобиването на 57 многоцелеви палубни изтребителя. От няколко години се планираше индийските ВМС да потърсят още палубни изтребители, като началото на процеса е факт.

Запитването за информация е с обем 55 страници, а проектът явно ще се нарича MRCBF (Multi-Role Carrier Borne Fighters - многоцелев палубен изтребител). От документа се вижда, че новата машина трябва да изпълнява задачи „въздух-въздух”, „въздух-повърхност”, дозареждане във въздуха, разузнаване и РЕБ.

От документа става ясно, че индийската страна се интересува живо от голяма продължителност на полета, нови технологи и сериозни способности за РЕБ. Също така ще се търси лицензно сглобяване на избрания победител.

Индийските ВМС търсят изтребител, който ще излита от палубата на самолетоносач благодарение на катапулт или на трамплин, което оставя отворени множество опции. В документа не се дават срокове за реализиране на проекта, но се предполага, че това трябва да стане не по-късно от средата на следващото десетилетие.

Не е ясно до кои страни е изпратено запитването, но вероятно Индия ще иска да проучи възможностите за покупка на Rafale-M, Super Hornet и МиГ-29К. Възможно е страната да поиска информация и за F-35C, палубния Sea Gripen и дори за палубното развитие на Tejas Mk. 2.

В момента индийските ВМС експлоатират само един самолетоносач - INS Vikramaditya, но по предварителни прогнози до края на 2018 г. на въоръжение трябва да бъде приет още един – INS Vikrant. Планира се до 2025 г. да бъде построен и трети самолетоносач.

Между 2012 и 2016 г. Индия получи общо 45 броя МиГ-29К/КУБ, но скорошен одит показа, че с машините има сериозни технически проблеми, които водят до нисък процент изправна техника.

Коментари

blog comments powered by Disqus