Официално представиха МиГ-35На официална церемония, провела се днес, 27 януари 2017 г., в завода на РСК „МиГ” в Луховици бе показан прототипа на новото развитие на МиГ-29 – МиГ-35. Церемонията идва два месеца след първия полет на прототипа.

На церемонията присъстваха руският вицепремиер Дмитрий Рогозин, командващият руските ВКС генерал-полковник Виктор Бондеров, официални гости, включително и военни делегации от 30 държави и журналисти.

По време на презентацията бе демонстриран едноместният прототип на МиГ-35 с борден номер 702. Той бе демонстриран с шест ракети „въздух-въздух” Р-73 и две ракети РВВ-АЕ и прицелно-обзорен контейнер подкачен под едната мотогондола.

Според Юрий Слюсар, президента на ОАК, МиГ-35 ще бъде вкаран в серийно производство през 2019 г., като договорът за неговото серийно производство трябва да бъде вкаран в следващия програмен период (2018 – 2025 г.) на руската държавна програма за превъоръжаване, който ще бъде договорен през тази година.

Слюсар определя самолета, като лек многоцелев изтребител от поколение 4+, който може да оперира в среда наситена със съвременни заплахи и да участва във високоинтензивни бойни действия. Той подчерта и че цялото му оборудване се произвежда в Русия.

Командващият руските ВКС генерал-полковник Бондеров заяви, че в перспектива МиГ-35 ще се превърне в единствения лек изтребител на руската военна авиация, като машината ще бъде получена дори от демонстрационната група "Стрижи”. Командирът на руските ВКС обаче подчертава, че подмяната на около 170-те леки изтребителя, които в момента се експлоатират ще бъде постепенна.

След презентацията гостите на церемонията са наблюдавали полет на другия прототип на МиГ-35 - двуместният борд 712.

Официалното представяне на МиГ-35 идва ден след като машината бе официално показана на руския президент Владимир Путин.

Показаният в момента МиГ-35 е развитие на корабния МиГ-29К (изделие 9-41) експлоатиран от ВМФ на Русия и Индия. Основната конструктивна разлика е липсата на сгаваемо крило и спирачна кука. Изтребителят обаче се задвижва от същите двигатели РД-33МК.

Липсва яснота за бордното оборудване на изтребителя. На презентацията бяха дадени само общи характеристики на бордния радар, но не бе назован моделът му. На графиките по време на презентацията се виждаше, че вероятно става въпрос за импулсно-доплеровия „Жук-М”, който и сега се използва от МиГ-29К.

На прототипите се забелязва поставена оптична система за предупреждение от изстреляни ракети и система за предупреждение за облъчване от лазери.

Програмата МиГ-35 минава през различни метаморфози от десет години, като в началото бе предлаган в индийския конкурс MMRCA, но изгуби от Rafale. В последствие се готвеше договор с руското правителство, но той още не е станал факт.

В момента руското МО е договорило два прототипа – едноместен (борд 702) и двуместен (борд 712), които изпълниха първите си полети в края на ноември 2016 г.

Официално представиха МиГ-35

Официално представиха МиГ-35

Официално представиха МиГ-35

Официално представиха МиГ-35

Официално представиха МиГ-35

Официално представиха МиГ-35

Коментари

blog comments powered by Disqus