МиГ разработва изтребител от пето поколениеСамолетостроителната компания РСК МиГ разработва боен самолет от следващо, пето поколение. Това съобщи руският вицепремиер Дмитрий Рогозин по време на официалното представяне на прототипа на МиГ-35 провело се днес, 27 януари 2017 г.

„Ние ще направим самолет на Микоян и Гуревич от пето поколение”, заявява Рогозин, цитиран от ТАСС, без да дава каквито и да е други подробности.

Интересно е, че изказването на Рогозин идва само след излъчването на документален филм от поредицата „Военная приемка” по телевизионния канал на руското МО „Звезда”. В него водещият показва макет на кабина на боен самолет с логото на МиГ (на сниката). Видимо кабината не прилича на нищо от известните руски военни проекти.

През есента на 2015 г. стана ясно, че РСК МиГ са започнали предварителна работа по лек изтребител от пето поколение. Разработката се прави със собствени средства на компанията. Новината дойде след няколко години на спекулации относно това дали компанията работи по заместник на МиГ-29 или не.

Твърда информация за това какво точно разработват в МиГ няма. Няма и официален договор от страна на руското правителство, въпреки че преди време имаше информация, че след 2020 г. трябва да се работи по проект с индекс ЛМФС (Легкий многоцелевой фронтовой самолёт – лек многоцелев фронтови самолет).

Макетът споменат по-горе се вижда на 22:15 минути.

Коментари

blog comments powered by Disqus