BAE Systems ще помага на Турция в създаването на изтребител  Британската компания работеща в сферата на авиацията, отбраната и сигурността BAE Systems ще подпомага работата по проекта за създаване на турски изтребител от следващо поколение TF-X. Договорът за сътрудничеството между британската компания и турската TAI бе подписан на 28 януари 2017 г., по време на визитата на британския премиер Тереза Мей в Турция.

Договорът е на стойност 100 млн. британски паунда и покрива партньорство по проектирането на TF-X в рамките на следващите четири години. BAE Systems бе избрана от турската страна през декември 2015 г. в конкуренция с Airbus Defence & Space, lenia Aermacchi, Saab и китайската компания CATIC.
BAE Systems ще оказва експертна помощ на база на огромния опит с който компанията разполага по отношение на проектирането и менажирането на проекти от подобно естество.

Турция си е поставила амбициозната задача първият полет на TF-X да стане факт през 2023 г., когато ще се отбележи вековния юбилей на модерната турска държава.

Проектът TF-X бе стартиран през 2010 г. На следващата година с помощта на Saab бяха разработени три идейни проекта за еднодвигателни и двудвигателни варианти на новия турски изтребител. През януари 2015 г. бе сключено споразумение с двигателостроителния консорциум Eurojet за сътрудничество по проекта, което предполага използването на двигателя EJ200 (използван от Eurofighter).

Турция иска да придобие около 250 от този боен самолет, като серийните образци трябва да постъпват от 2025 г. Първоначално те ще заместват F-4, а след това и по-старите блокове на F-16.

Коментари

blog comments powered by Disqus