Тръмп твърди, че е свалил цената на F-35Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е договорил намаляване на цената на следващите 90 поръчани изтребителя Lockheed Martin F-35 с общо $600 млн., като това е станало след натиск от страна на Белия дом.

За сега не се дават повече детайли, но се предполага, че Тръмп говори за провлачилите се преговори за поръчката на F-35 от Lot 10 на малосерийното производство. Според американския президент той е бил замесен в преговорите в последния месец, тъй като те не са вървели добре.

Споменатите цифри кореспондират с намаление на цената от $6,67 млн. на бройка. От изказването на Тръмп обаче не става ясно каква ще е абсолютната стойност на сделката по Lot 10 и дали въпросните $600 млн. са вече планирано намаление на цената или е допълнение към него. Lockheed Martin бяха поели ангажимента да намалят средната цена на F-35A на $80-85 млн. към 2019 г. от сегашната $102 млн.

Тръмп подчертава, че продължава да очаква конкурентно предложение от Boeing за Super Hornet. Това идва на фона на проучването на Пентагона за възможността част от F-35C да бъдат заместени от подобрен F/A-18E/F.

Договарянето на Lot 10 започна преди повече от година и вървяха паралелно с договарянето на Lot 9. Преговорите за условията по Lot 9 за общо 57 броя F-35 се провалиха през октомври 2016 г. и Пентагона еднолично наложи финансовите си условия на Lockheed Martin. Компанията още не е решила дали да оспори по съдебен път това.

В същото време Тръмп подлагаше F-35 на тежки критики още по време на предизоборната си кампания. След спечелването на изборите през ноември 2016 г. той проведе множество срещи с мениджмънта на Lockheed Martin.

Коментари

blog comments powered by Disqus