Покупката на Т-50 се отлагаПокупката на серийни изтребители от следващо поколение Т-50 (ПАК ФА) се отлага за следващия програмен период (2018 – 2025 г.) на руската държавна програма за превъоръжаване. Това е съобщил ресорният заместник-министър на отбраната Юрий Борисов, цитиран от ТАСС.

„Най-вероятно ще поръчваме в рамките на следващия период от държавната програма за превъоръжаване, който е между 2018 и 2025 г.”, заявява Борисов в отговор на журналистически въпрос, кога ще започне покупката на Т-50.

Борисов уточнява, че не се бърза с доставката на новия изтребител, тъй като се чака завършване на изпитанията и наличните в момента модели удовлетворяват нуждите на въоръжените сили.

Руският заместник-министър също отбелязва, че в момента върви и опитната експлоатация на модела, като след нея ще се направят изводи за недостатъците и ще се осъвършенства самолета. Едва след това ще се купуват серийни изтребители.

Проектираният от Сухой изтребител от следващо поколение Т-50 изпълни първи полет на 29 януари 2010 г. Първоначално се планираше серийното производство да е факт през 2015 г. и до 2020 г. да бъдат приети на въоръжение поне 50 серийни изтребители. Тези планове бяха отлагани нееднократно поради технически трудности и вероятно поради недостиг на средства.

Коментари

blog comments powered by Disqus