Две трети от F/A-18 на въоръжение в ВМС на САЩ са небоеспособниБлизо две трети от многоцелевите изтребители F/A-18 Hornet и Super Hornet от състава на ВМС на САЩ са небоеспособни, тъй като не са технически изправни. Това съобщава информационния портал Defense News.

Небоеспособността се дължи най-вече на факта, че самолетите се намират на ремонт или чакат за извършването на такъв, но ВМС на САЩ нямат достатъчно финанси за бързия им ремонт и нямат достатъчно технически капацитет за тяхната поддръжка.

Точният процент на небоеспособните изтребители F/A-18 е 62. По 27% от наличните Hornet и Super Hornet тече някаква форма на техническа поддръжка, но останалите неизправни 35% просто чакат части или ред за ремонт.

Като цяло, 53% от летателните апарати на въоръжение във ВМС на САЩ са неизправни, което прави около 1700 бойни, патрулни и транспортни самолети, както и различни типове вертолети. В зависимост от типа е нормално между 1/4 и 1/3 от наличната авиационна техника във ВМС на САЩ да не е боеспособна поради технически проблеми или планова поддръжка, но сегашното състояние е най-тежкото в новата история на американския военен флот.

Подобно проблематично е и състоянието на корабите и подводниците от състава на ВМС на САЩ.

Сериозните финансови проблеми на американските въоръжени сили идват след няколко години на бюджетни съкращения налагани от администрацията на бившия президент Барак Обама, както и на невъзможността на Конгреса да приема в срок бюджета на въоръжените сили.

Коментари

blog comments powered by Disqus