ВВС на САЩ ще използва A-10 поне до 2021 г.Бронираните щурмовици A-10 ще останат на въоръжение във ВВС на САЩ поне до 2021 г. Това е заявил командващият американските ВВС генерал Дейвид Голдфейн, цитиран от IHS Jane’s.

“Ще продължим да летим с A-10 поне до 2021 г. Взехме това решение след дискусия със секретаря по отбраната Матис и Пентагона, като отчетохме и наличния бюджет. Окончателната съдба на самолета ще стане ясна след допълнителни дискусии”, заявява командващия ВВС на САЩ.

Генерал Голдфейн уточнява, че ВВС на САЩ са напълно ангажирани в това да осигуряват непосредствена авиационна поддръжка на американските сухопътни сили, но според него това е сложна система, като не може да има механична замяна на една платформа с друга.

В момента официалната стратегия на ВВС на САЩ предполага процеса по сваляне от въоръжение на A-10 да започне през 2018 г. и да приключи през 2021 г., когато последните щурмовици ще бъдат пенсионирани.

Теоретично част от наличните A-10, които са със сменено крило, ще имат технически ресурс до 2040 г., макат и такива екстремни срокове да са безкрайно малко вероятни, като реалистично се очакваше щурмовикът да остане на въоръжение до около 2028 г.

ВВС на САЩ се опитват да свалят A-10 от въоръжение вече повече от три години, но среща съпротива, както от американските законодатели в Конгреса, така и поради интензитета на бойни действия в Близкия изток.

В същото време генерал Голдфейн вече заяви, че няма против ВВС на САЩ да получат нискотехнологична платформа за оказване на непосредствена авиационна поддръжка и наблюдение от въздуха. Проучвания върху тази възможност се очакват през тази година.

Коментари

blog comments powered by Disqus