Leonardo все пак ще участва в конкурса T-XИталианската компания Leonardo все пак ще вземе участие в конкурса T-X, който трябва да избере нов учебно-тренировъчен самолет за напреднало обучение, предназначен за ВВС на САЩ. През миналата седмица Raytheon прекрати партньорството си с Leonardo по конкурса.

Оттеглянето на Raytheon стана след разногласия с Leonardo за това на каква цена да се предлага учебния самолет T-100 (вариация на M-346 за участие в Т-Х). След като американската компания прекрати участието си се очакваше, че Leonardo няма да дава оферта.

Днес компанията обяви, че ще участва в проекта с американското си подразделение Leonardo DRS, което ще е основен изпълнител. Т-100 ще се строи в Мисисипи.

От няколко години Leonardo (до скоро Alenia Aermacchi) планира да предложи своя M-346 за конкурса Т-Х. Първоначално италианската компания си партнираше с General Dynamics, но това партньорство се разпадна и Leonardo Обедини сили с Raytheon.

Така сигурните участници в конкурса стават трима – Boeing/Saab с изцяло новия BTX-1 и Lockheed Martin/KAI с T-50A. Наскоро стана ясно, че Northrop Grumman няма намерение да участва, въпреки че бе създаден изцяло нов учебен самолет за това.

ВВС на САЩ планират покупката на 350 нови учебно-тренировъчни самолети, които да заменят сега използваните T-38.

Коментари

blog comments powered by Disqus