Гърция ще модернизира своите F-16Гърция ще започне процес на модернизация на флота си от изтребители F-16 и ще започне да прави постъпки за купуването на изтребителят от следващо поколение F-35. Това става ясно от изявление на гръцкото МО.

Гръцкият министър на отбраната Панов Каменос е заявил, че решението е взето след консултация с военното ръководство на гръцката армия. Планът от три стъпки за обновяване на въздушната мощ на страната включва още и сключване на споразумение за поддръжка на зенитните комплекси С-300.

Модернизацията на F-16 ще бъде до актуалния стандарт F-16V, който включва поставянето на нов радар с електронна фазирана антенна решетка APG-83 SABR, ново оборудване в пилотската кабина, нова система за самозащита, нови системи за обмен на данни и други подобрения.

Гръцкото МО не съобщава колко самолета ще преминат през модернизацията, но отбелязва, че стойността на цялата програма ще е между $1,7 и 2 млрд. Подготвя се официално запитване до САЩ за предоставяне на оферта за модернизацията.

Паралелно с това ще се изпрати запитване за придобиване на F-35 (най-вероятно от варианта А), но за момента не са уточнени бройките.

Решението идва след сериозен натиск от страна на гръцките военни, искащи яснота за бъдещното обновяване на въоръжените сили. Макар Гърция да продължава да има сериозен военен бюджет, големите програми за превъоръжаване и модернизация са фактически спрени след икономическата криза в страната.

Все още не е ясно каква сделка ще се търси за поддръжката на ЗРК С-300. Освен, че комплексът се нуждае от регулярна поддръжка гръцките военни изразяват желание и за обновяване на системата му за насочване.

Гръцките ВВС експлоатират около 160 изтребителя F-16C/D и имат два дивизиона ЗРК С-300ПМУ-1.

Коментари

blog comments powered by Disqus