Тайван ще създава собствен учебен самолет       Тайванското правителство поръча на местната авиационна индустрия да започне работа по създаването на реактивен учебно-тренировъчен самолет за напреднало обучение, който да замести сега използваните AT-3 и F-5F.

Разработката на новия самолет ще струва около $1 млрд. и е възложена на местната компания Aerospace Industrial Development Corp (AIDC). Първият прототип трябва да бъде готов през 2019 г. и да полети година по-късно. Общо в изпитанията ще се задействат два прототипа.

Общо Тайван смята да придобие 66 броя от този самолет, който ще има и бойни функции. Те трябва да бъдат доставени до 2026 г. Цената на цялата програма (разработка, изпитания и строителство) ще е около $2,2 млрд.

AIDC по-рано показа концептуалния модел XАT-5, който изглежда като версия на изтребителя F-CK-1 (също разработен от компанията). Машината няма да има радар и вградено въоръжение и ще бъде олекотена за сметка на използването на композитни материали. Самолетът ще има два мотора и ще развива свръхзвукова скорост.

Тайванските ВВС експлоатират около 25 F-5F и други 48 AT-3 (произвеждан в Тайван реактивен УТС). Страната разглеждаше възможност да купи лиценз за производство на чужди учебни самолети, като например M-346 и T-50, но се отказа от такива опции.

Коментари

blog comments powered by Disqus