Гърция се интересува от употребявани OH-58DГърция официално е изпратила запитване до САЩ за придобиването на 70 употребявани разузнавателно-ударни вертолети OH-58D Kiowa Warrior. Машините ще бъдат дадени безплатно на гръцката страна.

Вертолетите ще дойдат от излишъците на американските въоръжени сили. Самите вертолети ще бъдат дадени безплатно, като Гърция ще заплати техния транспорт, различни данъци и такси, както и обучение на летателен и технически състав.

Според гръцките власти цената на доставката на самите вертолети, както и заплащането на различни данъци и такси свързани с тяхното придобиване е около €40 – 45 млн. Не е ясно каква ще е стойността, когато се вземе под внимание доставката на резервни части и въоръжение, както и обучението на личен състав.

Не е ясно дали Гърция възнамерява да въведе в експлоатация всички 70 вертолета или ще ползва част от тях за донори на резервни части. В момента армейската авиация на страната експлоатира 28 броя щурмови вертолети AH-64A/D.

САЩ започна да сваля от въоръжение OH-58D през 2014 г. Вертолетите имат сериозен остатъчен ресурс и напълно адекватни бойни възможности, включително възможност за използване на управляеми ракети AGM-114 Hellfire. Свалените около 340 вертолета се предлагат на приятелски държави. Хърватска и Тунис вече взеха съответно по 16 и 24 от тези машини, като заплатиха минимални суми за тях.

Коментари

blog comments powered by Disqus