Френско списание публикува информация за бъдещия лек изтребител на МиГФренското списание „Air & Cosmos” публикува информация и предполагаемия външен вид на разработвания от РСК „МиГ” лек изтребител от следващо поколение, който има условното означение ЛМФС (Легкий многоцелевой фронтовой самолёт - – лек многоцелев фронтови самолет).

Известно е, че машината се разработва от РСК „МиГ” със собствени средства, тъй като няма държавна поръчка за нея. Изтребителят в бъдеще трябва да замени изтребителите МиГ-29 и МиГ-35, експлоатирани от руските ВКС.

Новият изтребител има триъгълно крило и предно хоризонтално оперение (схемата по-долу), нормална излетна маса от 15 тона и максимална излетна маса от 25 тона. Машината ще се задвижва от два двигателя ВК-10М на Климов с тяга по 10 тона всеки. Максималната скорост на изтребителя трябва да е в порядъка на 1,8 до 2 М, а далечината на полета с допълнителни резервоари – 4000 km. Въоръжението ще бъде подкачено във вътрешни отсеци.

Разглежда се и вариант на ЛМФС с един двигател, като това може да е двигателят „Изделие 30”, разработван за Т-50.

Трябва да се отбележи, че информацията във френското издание идва от полския журналист Пьотр Бутовски, който е известен със задълбочените си познания и добри източници в руската авиационна индустрия.

На 27 януари 2017 г., по време на представянето на МиГ-35, руският вицепремиер Дмитрий Рогозин заяви, че МиГ разработват изтребител от следващо поколение, но не даде допълнителна информация по темата.

Изказването на Рогозин идва след излъчването на документален филм от поредицата „Военная приемка” по телевизионния канал на руското МО „Звезда”. В него водещият показва макет на кабина на боен самолет с логото на МиГ (на сниката). Видимо кабината не прилича на нищо от известните руски военни проекти. В същото време макета на кабината не кореспондира добре със схемата на „Air & Cosmos”.

През есента на 2015 г. стана ясно, че РСК МиГ са започнали предварителна работа по лек изтребител от пето поколение. Твърда информация за това какво точно разработват в МиГ няма. Няма и официален договор от страна на руското правителство, въпреки че преди време имаше информация, че след 2020 г. трябва да се работи по проект с индекс ЛМФС.

Френско списание публикува информация за бъдещия лек изтребител на МиГ

Коментари

blog comments powered by Disqus