Все още няма договор за FGFAДоговорът за разработката на изтребителя от следващо поколение FGFA (вариант на Т-50) все още не е подписан между Индия и Русия. Според руски представители, изказващи се в рамките на авиосалона Aero India 2017, в момента се чака руската страна.

„Работата по договора за изтребителя не се предвижва в момента и е на същата фаза, на която беше. Той не е замразен и се водят разговори по него”, заявява президентът на ОАК Юрий Слюсар, цитиран от lenta.ru.

По-рано заместник-директора на руската Федерална служба за военно-техническо сътрудничество Владимир Дрожов заяви, че Русия има готовност да подпише договора за същинската разработка на изтребителя, но се чака решение на индийската страна по някои въпроси.

През септември 2016 г. индийските медии съобщиха, че Русия и Индия са стигнали до споразумение за работата по FGFA, след няколко години на преговори, но до подписване на договор така и не се стигна.

Очакваният договор е втори етап от съвместната работа по FGFA. В рамките на него ще се пристъпи към същинската работа по проекта, включително и построяване на прототипи и техните изпитания. Времето за изпълнение на този етап е седем години, а Индия трябва да вложи около $4 млрд. в проекта.

FGFA (Fifth Generation Fighter Aircraft) ще бъде вариант на руския Сухой Т-50, в който ще има около 40 основни промени, чиято цел са удовлетворяване на индийските изисквания. Част от основните индийски изисквания са били свързани с двигателя и въоръжението на машината.

Индия вече вложи около $295 млн. в предварителната работа по FGFA. Очаква се индийските ВВС да имат нужда от около 100 – 150 такива бойни самолета.

Коментари

blog comments powered by Disqus