Чехия и Швейцария може да лизинговат германски A400MПравителствата на Чехия и Швейцария са получили предложение да лизинговат от Германия ненужни транспортни самолети Airbus A400M. Това съобщава Defense News.

Според чешкото МО в момента страната очаква точната оферта от Германия. Това се чака в скоро време и на база на предложението страната ще вземе окончателно решение. Не става ясно за какво количество самолети преговарят двете държави.

Чехия в момента експлоатира четири тактически транспортни самолета C-295M, още шест L-410, два Airbus A319CJ, два Як-40 и един Challenger 601. В рамките на модернизационната си програма, страната разглежда купуването на два по-големи транспортни самолета от типа ан C-130J или C-390, както и подмяна на двата Як-40 и единствения Challenger 601, които се използват основно за VIP полети.

Германия трябва да се сдобие с 53 броя от четиридвигателните Airbus A400M, но преди няколко години бе взето решение, че реално са необходими само 40 такива машини, а останалите 13 ще бъдат пласирани на приятелски държави.

В момента Luftwaffe разполага с осем броя A400M, но експлоатацията им среща непрекъснати технически трудности. Наскоро един от самолетите, който превозваше германския министър на отбраната получи отказ по време на визита в Литва, като случая бе широко отразен в германските медии.


Коментари

blog comments powered by Disqus