ОАЕ получи БЛА PredatorОбединените арабски емирства (ОАЕ) получиха първите си безпилотни апарати Predator XP. Това съобщава Shephard.

Апаратите, които в ОАЕ ще бъдат известни, като RQ-1E, са първите Predator, които се приемат на въоръжение в страна извън НАТО. До момента тези БЛА се експлоатираха от САЩ, Италия и Турция.

Сделката на стойност $200 млн. бе обявена на отбранителното изложение IDEX преди четири години. Не се съобщава колко апарата получава ОАЕ, но се смята, че става въпрос за една система с четири броя Predator.

Американската компания General Atomics, която произвежда апаратите, влиза в партньорство с дибайската компания International Golden Group (IGG), която ще бъде основен изпълнител на поръчката.

Predator XP e експортната версия на MQ-1 Predator, който широко се използва от ВВС на САЩ в различни конфликти по света. Апаратът за ОАЕ няма да има възможност да използва оръжие и ще се ограничени само до разузнавателна и наблюдателна роля, заради което е снабден с дневно-нощна оптико-електронна система и радар със синтетична апертура.

Смята се, че ОАЕ експлоатират китайския безпилотен апарат Wing-Loong, които имат сходни характеристики, включително са и използвани в операции над Йемен. Отделно страната е поръчала и БЛА P.1HH Hammerhead от италианската компания Piaggio Aerospace.

Коментари

blog comments powered by Disqus