Австрия ще съди Airbus за сделката за EurofighterПравителството на Австрия започва съдебно дело срещу Airbus Defence and Space GmbH и Eurofighter Jagdflugzeug GmbH за измама при сключване на сделката за покупка на 15 изтребителя Eurofighter през 2003 г. Това съобщи австрийският военен министър, цитиран от Reuters.

Австрийското Министерство на отбраната е заключило на база на разследване, че компаниите продали Eurofighter умишлено са заблудили австрийското правителство по отношение на цената, възможностите и оборудването на изтребителите.

Разследването е започнато през 2012 г. и се е водило от специален комитет.

„Фактите до които стигнахме ясно показват, че ако не са били измамните действия на Airbus Defence and Space GmbH и Eurofighter Jagdflugzeug GmbH, то ние нямаше да изберем изтребителите Eurofighter през 2003 г. Също така нямаше да има допълнително споразумение през 2007 г. Като министър на отбраната е мой дълг да докладвам за тези престъпни действия, които са навредили на австрийските данъкоплатци”, заявява австрийският военен министър Ханс Петер Доскозил.

Австрия ще съди двете компании за сумата за придобиване на изтребителите, минус тяхната настояща стойност, плюс разликата в цената за експлоатация на Eurofighter и тази на другия вариант за австрийски изтребител Saab Gripen. Според сметките на австрийското МО, компенсациите могат да достигнат €1,1 млрд.

От Airbus Defence and Space са заявили за Reuters, че намират изказванията на австрийския военен министър и твърденията на правителството на страната за неприемливи и непрофесионални.

Австрия ще търси и компенсации по офсетното споразумение с доставчиците, което е достигнало €183,4 млн. Според разследването значителна част от тези пари са се използвали за купуване на влияние сред австрийски политици и държавни служители, които са отговаряли за сключването на договора и неговата ревизия, а не са инвестирани в австрийската икономика.

Австрийският военен министър е заявил и че започва проучване за опциите за замяна на сега използваните изтребители Eurofighter с бойни самолети, които са по-евтини за експлоатация. Доскозил заявява и че скъпите Eurofighter изсмукват ресурсите на австрийското МО и не позволяват стартиране на други модернизационни проекти.

През 2003 г. Австрия избра Eurofighter Typhoon за свой нов изтребител. Той победи в конкурс Saab Gripen и F-16. Първоначално страната искаше да закупи 18 самолета, но през 2007 г. сделката бе предоговорена заради голямата си цена и австрийците купиха 15 изтребителя от Tranche 1 за €1,96 млрд., като част от машините бяха втора ръка.

В крайна сметка още от самото начало около сделката витаят множество съмнения, като освен австрийското разследване, паралелно върви и разследване в Германия, чийто резултати се очакват към края на годината. Също така Австрия реално няма пари да поддържа целия си флот от Eurofighter и реално се лети с около половината изтребители, като с тях се извършват единствено операции по „ер полисинг”.

Пълният текст на доклада на разследващата комисия (на немски)

Коментари

blog comments powered by Disqus