Турция получава въоръженият турбовитлов самолет Hurkus-C през 2018 г.Турското Министерство на отбраната иска да започне да получава въоръженият еднодвигателен турбовитлов самолет Hurkus-C през 2018 г. и за момента програмата се изпълнява по график. Това съобщават от турското военно ведомство.

За сега не се съобщава в какви количества ще бъде поръчката, но намерението на турските военни са самолетът да бъде използван за непосредствена огнева поддръжка в конфликти с ниска интензивност, както и в задачи за наблюдение, разузнаване и патрулиране.

Hurkus-C е въоръжената версия на разработвания от TAI турбовитлов учебно-тренировъчен самолет Hurkus. Машината има боен товар от 1,5 тона, разпределен на седем точки за окачване.

Самолетът ще има разнообразен арсенал от управляемо и неуправляемо оръжие „въздух-земя”.

Hurkus-C също така ще разполага с оптико-електронна прицелно-обзорна система, система за обмен на данни, система за самозащита и усилена и бронирана конструкция. Самолетът ще може да се експлоатира от грундови летища.

От TAI се надяват, че могат да се конкурират успешно със сходния Super Tucano.

Hurkus прави първи полет през август 2013 г. Турските ВВС смятат на първо време да поръчат 15 броя от учебната версия Hurkus-B. В същото време през миналата година EASA даде типов сертификат на цивилната версия Hurkus-A.

Коментари

blog comments powered by Disqus