Полша ускорява покупката на 16 вертолета за въоръжените си силиПолша започна преките преговори за придобиването на общо 16 вертолета предназначени за въоръжените сили на страната. Половината машини са за специалните части на страната, а другите за ВМС. Това съобщава Flightglobal.

Полското МО вече съобщи, че е поканило потенциалните доставчици да предоставят офертите си за осем вертолета предназначени за специални операции и осем машини за борба с подводници и търсене и спасяване.

Покани са били изпратени до Airbus Helicopters, Leonardo Helicopters и Sikorsky.

Първо ще преминат преговорите за доставката на вертолети за специалните сили на Полша, тъй като там необходимостта е най-спешна. Вертолетите за ВМС няма да бъдат придобити преди 2019 и дори доставката им може да се разбие на два лота от по четири машини.

Доставката и на 16 вертолета минава по ускорена процедура и няма да се минава през сложна тръжна процедура. Въпреки това Полша настоява за офсетни споразумения и по двата договора, като всички бъдещи ремонти и модернизации трябва да стават в държавния завод WZL-1.

Очаква се Airbus Helicopters да предложи варианти на H225M Caracal и за двата конкурса. Leonardo ще предложи AW149 за специалните части и AW101 за ВМС, а Sikorsky ще участва със S-70i Black Hawk и S-70B Seahawk.

През октомври 2016 г. Полша анулира проекта за покупка на 50 броя H225M, тъй като не се споразумя с Airbus Helicopters за офсетното споразумение и реши да разбие големия проект за подмяна на почти целия вертолетен парк на страната на по-малки проекти степенувани по спешност.

Коментари

blog comments powered by Disqus