Швеция и Унгария сключиха допълнително споразумение за лизинга на GripenШведската агенция за експорт на отбранителни продукти FMV и унгарското правителство сключиха допълнително споразумение по лизинга на 14-те изтребителя Gripen C/D. Това ще даде на Унгария повече летателни часове и модернизирани самолети.

В рамките на споразумението Унгария ще си осигурява с 400 повече летателни часа годишно, които ще достигнат 2000. FMV осигурява пълно логистична поддръжка за осигуряването на тези часове. Това ще важи до края на лизинговото споразумение през 2026 г.

Унгарските изтребители ще преминат и през модернизация за достигане на последния софтуерен стандарт MS 20. В рамките на него изтребителят получава новата ракета за въздушен бой MBDA Meteor и управляемите боеприпаси GBU-39 SDB и други подобрения.

Унгария и Швеция са достигнали и разбирателство за неизползваните часове, които се натрупаха след инцидентите с два унгарски Gripen през 2015 г. Едната машина бе загубена и в последствие заменена с нова, а другият самолет, който пострада при кацане бе ремонтиран.

Споразумението окончателно уточнява и че през 2026 г. Унгария ще стане собственик на 14-те изтребителя.

През 2006 г. Унгария взе на финансов лизинг 14 изтребителя Gripen C/D. По първоначален план те трябваше да бъдат изплатени за 10 години, но през 2012 г. споразумението бе разсрочено до март 2026 г. Унгарските ВВС в момента осигуряват охраната не само на собственото си въздушно пространство, но и на това над Словения.

Коментари

blog comments powered by Disqus